Spoznaj skrivnosti Izole

Majhno istrsko obmorsko mestece z bogato zgodovino

Raznolike izolske plaže

V Izoli se na 5 km obale razprostira kar osem raznolikih plaž. Ena najlepših je divja plaža Bele skale, ki se nahaja v Krajinskem parki Strunjan. Tu se morje obarva v posebne odtenke skorajda azurne barve. Mlajše generacije bodo uživale na plaži pod Belvederjem, ki je nekoliko odmaknjena od mestnega vrveža in kjer se vedno kaj dogaja. Le nekaj metrov stran, v zalivu San Simon, pa bodo na svoj račun prišle predvsem družine. Tu je na voljo velik tobogan, igrišča za odbojko, otroško igrišče ipd. Tik ob plaži pa se nahaja še izolski arheološki park, kjer se lahko pobližje spoznate z zgodbami Rimljanov. Najbolj ikonična izolska plaža, kjer se v jasnih dneh odpre pogled na Alpe, pa je plaža Svetilnik. Tu lahko počivate v senci dreves ali pa se nastavljate sončnim žarkom pri belem svetilniku. Ta plaža je tudi najljubši kotiček domačinov.

Zgodbe izolskega mestnega jedra

Izola poleg morskih lepot skriva tudi veliko kulturnih zakladov. Eden takih je prav palača DeGrassi v kateri prebivate. Obiščite še druge znamenite palače – baročno Besenghijevo ali pa Manziolijevo, ki se razprostira na čudovitem izolskem istoimenskem trgu, povzpnite se na zvonik in se spoznajte s pomorsko zgodovino mesta v Izolani – hiši morja. Priporočamo ogled mestnega jedra skozi igro in odkrivanje ene najbolj skritih izolskih skrivnosti, za katero se boste morali zapriseči, da je nikdar nikomur ne izdate.

Aktivno odkrivanje podeželja in kolesarskih poti

Izolsko zaledje poleg istrskega gričevja in romantičnih vasic vabi k aktivnemu preživljanju prostih dni tako kolesarje kot pohodnike. Odpravite na pot spoznavanja vodnih virov ali pa zgodovine stare železniške proge Parenzane ter uživajte v barvah gozdičkov, ki obkrožajo stare istrske vasi. Ne le po Izoli, po celotni slovenski Istri, se razprostirajo številne kolesarske in pešpoti različnih težavnosti. Prav vse pa vam bodo ostale v spominu po čudovitih razgledih, prelepi naravi in bogati kulturni dediščini.

Romantične izolske vište

Ali veste, kaj so vište? To so razgledne točke, ki vam bodo odvzele sapo in na katerih boste takoj pograbili fotoaparat, da si ustvarite svoj najlepši spomin na Izolo. Izolske razgledne točke so označene, zato spremljajte, kje se nahaja modri znak z natikači. Večina točk ponuja res nepozabne razglede, med drugim boste lahko občudovali tudi alpske gore med katerimi se skriva tudi najvišji Triglav. Naša najljubša je #VištaBeleSkale. Nas prav zanima, katera bo pa vam najbolj všeč?

P.S. Še posebej so čarobne v večernem času, ko sonce zahaja v morje.

Okusi Izole in odsevi tradicije

Izola ima res posebno lego, saj morje skorajda prehaja v zeleno zaledje. Prav ta naravna danost je poskrbelo za odličen preplet istrske in morske kulinarike, ki kraljujeta na krožnikih lokalnih gostincev. Ti se večkrat letno združujejo v posebne kulinarične akcije, ki se vselej osredotočajo na lokalno predelavo in sveže sestavine.

Dogajanje 365 dni v letu

Pri nas vam ne bo dolgčas. V Izoli in slovenski Istri se dogaja skozi vse leto. Večina prireditev odraža tradicijo naših krajev. Gostoljubni domačini vam tako z veseljem pokažejo, kakšne so šege in navade njihovih istrskih prednikov in kakšen je okus svežih lokalnih jedi. Manjši parki in trgi se prelevijo v prizorišča različnega dogajanja, gostimo tudi kulturno-umetniške festivale in različne športno-rekreativne prireditve.

Rezervacija mize

Pomembno: Oddana rezervacija ne zagotavlja proste mize. O potrditvi vas bomo obvestili preko e-pošte v najkrajšem možnem času.